Tietoja minusta

Oma kuva
Olen neljän lapsen äiti ja päätimme perheemme kanssa ottaa menolipun Gambiaan, mieheni kotimaahan, ja unohtaa paluusuunnitelmien teon kokonaan. Lähdemme siis katsomaan ja kokemaan minkälaista elämämme voisi olla Afrikan mantereella. Blogiin tulen kirjoittamaan matkavalmisteluista lähtien perheemme odotuksia, ajatuksia, kokemuksia ja ehkäpä jotain muutakin,joten fasten your seatbelts we are about to take off :D

torstai 11. huhtikuuta 2013

Väestönlaskentaa

Tiistai-aamu oli hieno siitä syystä, että pääsin osalliseksi väestönlaskentaa. Gambiassa homma toimii hieman eri tavalla kuin Suomessa. Suomessa on tarkka laskentajärjestelmä lähes viimeiseen suomalaiseen saakka ja tilastot päivittyvät päivittäin, syntyneet ja kuolleet, maahan ja maasta muuttaneet lasketaan tarkasti.

Gambiassa homma toimii niin, että maa on jaettu alueisiin, joista jokaiseen on nimetty sensori. Sensori kiertää omalla alueellaan talosta toiseen, kunnes alue on katettu kokonaan. Taloon saapuessaan sensori esittelee itsensä ja kysyy talon isäntää. Tiistai-aamuna satuimme olemaan lasten kanssa keskenään kotona eikä isännästä tietoakaan. Sensori  tokaisi rauhallisesti vaan, että siinä tapauksessa minä saan olla väliaikainen isäntä ja vastata kysymyksiin.

Kyselyn hän alotti kysymällä omistajan nimeä. Vastaukset sensori kirjasi ylös lyijykynällä kahteen, kolmeen eri paperiin, jotka näyttivät taulukoilta. Sitten siirryttiin nopeasti huoneiden lukumäärään. Kaikki eroteltiin. Kysyttiin kuinka monta olohuonetta, makuuhuonetta, kylpyhuonetta, vessaa, varastoa ja kanaa. Niin kanaa. Meinasin nauraa, mutta tyydyin vain korjaamaan. Sensori kysyi: " And how many chickens are there?", minä: " oh, kitchen, we have one kitchen". Sitten varmistettiin talon rakennusmateriaalit, mistä seinät on valmistettu, entä katto, mitä materiaalia. Kun nämä asiat olivat selvillä siirryttiin talojen määrän asuinkokonaisuudessa. Niitä on kaksi. Sitten selvitettiin asukkaiden lukumäärä molemmissa taloissa ja valmista. Kyselyn jälkeen sensori kiitteli kovasti ymmärryksestäni ja ajastani. Minä kiitin häntä siitä, että olin saanut olla osana virallista väestönlaskentaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti